Klik di sini ye... ;)

Monday 11 July 2011

Resepi Puding Roti Bakar Bersos Kastard

















 Bahan A
500 ml susu segar/fresh milk
8 keping roti (gardenia/high 5) –Roti butterscotch yang lain pon bole 
Bahan B
4 tbs gula halus
2 tbs butter - cairkan sebentar atas api
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
1 tbs tepung jagung 
Bahan C (sos kastard)
1 tin susu cair
2 tbs tepungkastad
2 tbs gula 
Cara-cara
1) Sapukan loyang dengan butter.
2) Taburkan kismis (buah2 lain pon bole)
3) Hancurkan /koyakkan roti selang selikan dengan kismis.
4) Rendam dalam susu selama 1/2 jam
5) Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.Padat-padatkan roti dengan semua ramuan.
6) Bakar dalam suhu 180'C selama 30-40 minit/masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.(makan panas2 pon shedap... ^_^)
7) Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
8) Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang. 
 Note:
 If nak bau wangi, bole cuba masukkan  :-
1 tbs serbuk kayu manis/cinnamon powder 
1 tbs buah pala 
Gula bole tambah la ikut suka….me tak suka manis mcm empunya resepi ni

No comments:

Post a Comment