Klik di sini ye... ;)

Monday, 12 December 2011

Cuti-cuti Sabah - Kundasang, Day 1 Part 2

Day 1 -Perjalanan ke Kundasang
 Mengikut perancangan kami kena bergerak dari KK jam 12.30pm ke Kundasang sbb nak singgah Desa Cattle sebelum jam 3.00pm. Tapi, almaklumlah... kami ni ramai. Jam 1.00tgh baru kami bergerak dari restoren Seri Melaka. Hujan rintik2 menemani kami sepanjang perjalanan. Dari dlm perut van, kami terlihat City Mosque KK- Masjid Terapung. Kami plan utk solat Jamak di sini. Tapi memandangkan hari hujan dan sudah lewat, we all kansel the plan n solat Jamak di Kundasang saja nnt. Masjid putih ini dikatakan menawarkan ciri2 yg serupa dengan Masjid Nabawi di Madinah. Masjid terapung ini mempunyai sebuah dewan solat yang menempatkan tiga madrasah dan menempatkan dari 9, 000 kepada 12, 000 orang pada satu-satu masa.

 Baca dalam forum, katanya jalan ke Kundasang adalah lebih kurang mcm nak naik Cameron Highland. Tapi bagiku and kakak, jalan ke Cameron lagik mencabar... lain orang lain pendapatnya kan...  Dalam perjalanan kami teringat yg kami lupa beli roti utk brekfast esoknya. Jadik kami singgah di pekan Nabalu... Namun, kedai runcitnye tutup. Grup ke-2 dah sibuk membeli souvenior. Kataku, kita akan singgah sini semula otw pulang ke KK nnt. Tapi as usual...bila dah ramai, masing2 pi toilet n beli jugak souvenior yg mana sempat...ADES... plan nak sampai Desa Cattle jam 230pm mmg x kesampaian la sbb jam 2pm kami baru bergerak dari pekan Nabalu                                   
Since dat hari hujan....we all tuko plan last minit utk ke War Memorial dahulu dan Desa cattle Farm akan dilawat pada keesokkan paginya. Bayaran masuk War Memorial -Rm 2 for Adult, RM 1- Child. If u all masuk Kinabalu Park/hotspring dulu, then free je masuk sini. Yg penting tiket jgn hilang ya...;)



Desa Cattle Farm
Setelah penat bergambo sakan disini ~ berlatarbelakangkan puncak gunung kinabalu, kami bergerak pulang. Hasrat hati utk chek in di Kiram Village. Namun, tour leader kami En. Mahathir mencadangkan agar kami ke Desa Cattle. Mulanya saya keberatan sebab waktu memerah susu adalah jam 3pm. Mengikut pengalaman rakan forum cari, jika datang selepas jam ini, tiada lembu berkeliaran. Jadinye gambar nnt x dptlah berlatar belakangkan lembu2 new zealand hahaha... Tapi, En. Mahathir tegas mengatakan ada juga lembu2 berkeliaran... so, we all jus follow je. hmm cuma gambonye xla clear sgt sbb baru lepas hujan baa...
 
Susu segar perisa coklat ni mmg sedap sgt...Fresh!! Kami x berpeluang minum yang 'kosong' (tanpa perisa) sbb sudah abis dari pagi lagi huhuhu. Mungkin lebih sedap kot. Harga...RM 3/kotak
Memang sakan bergamba kat sini. walaupun ada bau2an... tapi tu semua kami x endahkan sebab pemandangan sini mmg marveles!! Bulan2 December mmg la musim hujan... adalah mustahil dapat bergambar dengan sinaran matahari huhuhu. Jam 6.00pm kami bertolak ke Kiram Village dan bermulalah episod masak memasak. Sememangnya di Kiram Village ada cafe dan bole buat utk group dish. Tapi masing2 nak makan homemade tomyam with bekalan sambal bilis n dendeng dari rumah... Sampai di Kiram, dah agak gelap. Jadi esok saje bergambar di Kiram ya... Lihat dulu menu kami utk dinner Day 1 di Mesilau... ;)
Tomyam seafood and ikan goreng RM 5 sepinggan (Ikan mentah yang dibeli di Pasar Basah)
Nilah hasil lokan yang direbus... sekejap je udah licin...yang tinggal hanyalah kulitnya... emak saya ckp...kalau kat Melaka, lokan ni dipanggil jugak = Buah Tanah... apa2 je lah mak ye... yang penting...mmg SODAP!!


Sunday, 11 December 2011

Cuti-cuti di Sabah - Day 1 part 1

Wah...lama betul blog ku ini dah bersawang... sibuk bebeno la gamaknye ye hehehe. Apapun, kebelakangan ni agak sibuk. Sibuk kerja....pastu sibuk plak arrange percutian keluarga ke Kota Kinabalu-Kundasang-Ranau baru2 ni. Memang agak mencabar sebab ada 4 keluarga- 12 Adult, 8 Kanak2, 1 toddler n 1 infant. Ok ni itinerary kitorang....

Itinerary:

Day 1 , AHAD (4/12/2011)
9.20am – Arrival at KKIA T2 (1st group) pick up dan jalan2 Pasar Tamu (gaya Street market buka dari 630am – 1.00tgh)
10.30am – Arrival at KKIA T2 (2nd group) pick up dan jalan Pasar Tamu.
11.30 am – LUNCH at Restoren Seri Melaka
12.50 – Ke Kundasang
2.00pm - Singgah pekan Nabalu (gi toilet la n ada jugak yg sempat beli souvenior)
3.30pm – War Memorial Kundasang
5.30pm - Desa Cattle (cattle farm at Mesilau) Amik gambar n beli susu –RM 2 entrance
6.15pm - Check in Kiram Village Cabin - Strawberry n chillie cabin
               dinner tomyam seafood, Lokan rebus, ikan goreng, sambal ikan bilis n daging dendeng (masak sendiri + bekalan dari semenanjung)

Day 2, ISNIN (5/12/2011)
0600am Masak nasi goreng n sardin sandwich for Breakfast n check out
0815am Check out
0915 am Kg Luanti fish spa
1000am Sabah tea - minum teh sabah
1130am Poring hot spring
0130pm Pekan Ranau for Lunch at Restoren Seri Hasanah
3.30pm Pekan Kundasang Beli vege then singgah Kinabalu Park,
5.00pm Singgah Pekan Nabalu again for souvenior
7.30pm, lokan bakar, puding kelapa & minum kelapa bakar
8.30pm smpi kk, check in at marina court n masak
9.30pm Dinner (pucuk labu rebus, telur dadar, lokan bakar, sambal ikan bilis +dendeng)

Day 3 SELASA (6/12/2011)
0630am Breakfast (siap tapau utk lunch kat pulau) n heading to Jesellton Ferry terminal point Jetty
0830am Jeti near pasar filipini for island hoping di Pulau Manukan & Sapi
0200pm Balik berlabuh di Jetty Jesselton Point
3.00pm Lunch di McDonald
4.00pm Singgah Safma (Pasar Basah)
5.00pm Singgah pasar kraftangan n pasar filipin
0730pm balik marina court n masak for Dinner
8.30pm Dinner sup ikan merah, ketam goreng, ketam goreng bercili, rumpai laut


Day 4, RABU (7/12/2011)
0530am group 1 (me n family)- balik KL (flite 725am), Group 2 - Singgah Safma beli ikan fresh utk bwk balik
830am Breakfast n mandi manda kat kolam marina court
1200pm Solat n check out
1230pm lunch n jalan2 pasar kraftangan lagik
215pm Arrive at kkia
0345pm Depart to KL

Day 1
Tiba saja di KKIA terminal 2 jam 920am, kami dijemput oleh En Mahathir. Tapi driver kami pada hari itu ialah En Rudy. Kami di bawa ke Pasar Tamu. Pasar Tamu, Gaya Street hanya ada pada setiap hari Ahad dari jam 6.30pg hingga 1.00 tgh. Mmg ramai orang kat sini. We all ternampak orang jual lokan.Satu longgok RM5. Kami beli 2 longgok la....untuk direbus mlm nnt




Setelah puas cuci mata, kami singgah minum di Sugarbun Cafe. Kami carik kedai ala2 mamak xde plak huhuhu. Kat sini juz minum n makan fries je. Harga satu mangkuk fries RM 4.50. Air kopi RM 3.50 kalau x silap.... Harga standard KL la pulak kan.


Setelah hilang dahaga, kami meneruskan perjalanan ke Pasar Besar KK. Kat sini kami beli beras,minyak, bawang,serai, etc utk masak tomyam malam nnt. Kami juga beli sotong dan udang (RM 13/kg) , pelbagai jenis ikan dlm satu pinggan RM5 di pasar basah. Ada ikan kerapu,ikan kerisi dan ikan berwarna warni (x tau ikan apa heheh). Masa sibuk membeli belah, 2nd grup sampai.... so, dorg trus ke Restoren Seri Melaka utk order mknn kami semua

Jam 11.50pagi kami beredar dari pasar menuju ke Restoren Seri Melaka yang hampir dengan Pasar Tamu. Kami pesan ikan merah masak asam, sayur manis sabah, chiken honey lemon, sotong goreng tepung dan telur dadar...Air sirap 2 jug. Total RM 242.00. Hehehe... masa ni kakak2 n che abe bising sbb mahal. Kalau bahagi 4 keluarga baru RM 60.50 kataku... Bolehlah... Tapi aku rasa tertipu dengan review dari blog yg pernah ku baca... katanya, ikan masak asam tu sedap GILER. Kalah asam pedas Melaka tambah blog tu lagi. SEBENARNYA ibu bapa kami orang Melaka. Jadiknye we all tau asam pedas orang Melaka mmg the best. Kakakku mmg pakar masak asam pedas... jadi bila kami makan disini, rasanya mmg x bole langsung disamakan dengan Asam pedas Melaka. Ikan merah Masak asam di restoren ini seperti ada campuran kari, kurang rempah dan masam sket... Tapi kalau bukan orang Melaka yang makan...mmg depa ckp sedap la asam pedas restoren ni. Apa pun, Sayur Manis Sabah mmg the best...sedap sgt... licin kami makan. Cuma ada campuran batang sayur manis yang agak keras huhuhu... ayam,sotong goreng tepung, telur dadar pon sedap. So, for me, eventhough mahal sket, xpelah merasa jugak makan di restoren ni...

Ok....panjang dah rasanya entry ni... akan sambung lagi di part 2...







Wednesday, 12 October 2011

Produksi Upin Ipin, Les' Copaque bersekongkol Dengan Parti Politik??

On the way balik umah smlm, dengar berita kat Era pasal pakatan Les' Copaque dengan parti politik anti kerajaan bagi memasarkan Upin & Ipin.... Dah tentunya Pengarah Urusan Les’ Copaque, Hj. Burhanuddin Md. Radz, telah menegaskan dan menafikan tuduhan berunsur fitnah daripada blog http://sel13.com/archives/444 .Dalam hati ni terus rasa x puas hati pada blogger nih...


Blog sel13 menulis entry bertajuk “Ahmad Idham dan Penerbit Upin Ipin Bersekongkol Dengan Pas Kelantan” pada 11hb Oktober 2011. Ekceli aku pon x faham pakatan yang macam mana dia ni maksudkan... Yang aku tau... Tak baik ko buat fitnah!! Ada bukti ke ko nih?? Kena saman karang baru tau. Jangan la tabur pasir pada periuk nasi orang. Bumiputera plak tu... Memang la melayu ni banyak yang ada penyakit PHD... Perasaan hasad dengki.


Kalau iyepon depa bersekongkol... kenapa plak ko nak sibuk2. Setau aku lah... Upin Ipin ni banyak kisah tauladan untuk anak2. Bukan senang nak cari cerita animasi yang melambangkan bangsa Malaysia.... Budaya melayu yang beragama Islam terutamanya. Tak kisahlah parti apa pun.... kerajaan ke, anti kerajaan ke... please la... Jangan melibatkan mende2 mcm ni dalam politik.... Takkan pasal Upin & Ipin pon korang nak gaduh.... Bende yang baik, eloklah kita teruskan... support la hasil seni anak tempatan!!


Just nak share pengalaman masa saya ke Bandung-Jakarta bulan Julai 2011. Supir kami dan orang2 di Indonesia mmg sangat2 suka dengan Upin & Ipin. Bukan anak2 kecil aja yang suka..... orang dewasa pon nonton jugak bu, kata Pak Erwan. Saya pon tanyalah...kenapa ya? "Sebab ceritanya bagus sekali bu... semuanya baik2 belaka....Anak2 bisa ikut semuanya. Lagian orang Indonesia itu sendiri sudah hilang sopan santunnya... Yang maling, yang jahat ....Yang jahat2 itu jadik ikutan anak2. Jadiknya, bila anak2 ini nonton Upin Ipin, makanya mereka bisa tau...yang mana elok,yang mana ngak....Bisa tau, yang mana dosa dan pahala. Kalau bisa, biarlah berterusan begitu"katanya. Bersungguh2 betul supir aku nih berbahas pasal Upin dan Ipin. Kembang hidung bila dapat tau orang2 Indonesia sangat2 memuji hasil animasi anak bumiputera. Memang media dah lama menyiarkan "Upin dan Ipin Meletup di Indonesia". Tapi lain perasannya bila kita dapat tahu dari mulut orang Indonesia itu sendiri. Melihat supirku yang bersungguh2 mahukan Upin dan Ipin terus disiarkan di Indonesia. Aku rasa BANGGA!! Kalau orang luar tahu menghargai....kenapa kita tidak?? Fikir-fikirkanlah....


Tak payah tengok jauh2 la... di negara kita sendiri pon. Budak2 ni memang x nak dengar kalau mak bapak yang bagi nasihat. Tapi kerja kita jadik senang bila ada Upin & Ipin.... sambil nonton ngan anak2, sambil2 tu jugak kita nasihat depa. So, bila anak2 saya kurang asam je sket, ingatkan diorang balik,.... 'Ingat x dalam Upin Ipin semalam"... Anak aku yang sulong tu pon ckp.... Owh... ok...ok... ;)







Projek Angry Bird..... ;)

Sibuk plak lately nih.... keje satu hal... pastu ni tgh pening nak fikir projek Birthday Danish... Tema: Angry Bird untuk 30 October nih... Aduyai... Memula tu ingat nak buat Tema:Cars.... tp last yer dah buat... so, dis yer mcm demam Angry Bird... me pon search la brg2 Angry Bird

Masa tengah carik2 ide utk goodie bag, terjumpa plak pasal pinata... Ape mende pinata tu ek?? Hehehe... disebabkan pinata ni lah, memberikan aku ide utk wat games masa birthday nanti.... ada 19 hari lagik utk wat persiapan... Pinata ni asalnye dari China... Pinata ni diperbuat dari kertas... Nampak senang je nak buatnye... Nanti aku buat entri khas persediaan pinata angry bird yang aku tgh kerjakan sekrang ni...

List kat bawah ni adalah mende2 yang aku nak kena buat... handmade?? wah... bole ke wat ni??

1) Pinata Angry Bird - Bekas gantung untuk Candy
2) Paper bag Angry Bird - as a goodie bag
3) Cup cake Angry Bird
4) Pavlova 



Yang kena beli plak:
1) Kek angry bird (ice cream or butter cream??)
2) Candy utk pinata (sudah beli)
3) Gam utk games
4) Kertas warna untuk games
5) Happy Birthday banner
6) Party pack (dah beli tapi xde topi plak...huhuhu)
7) Belon


Rasanya ada lagik yang blom dilistkan... akan di update dari masa ke semasa...;) 


Chaiyok2x!!

Thursday, 6 October 2011

Cerita Atuk: Jangan Lupa Beri Salam Pada Malaikat Penjaga Laut

Hari ni saya nak share cerita yang dialami oleh arwah atuk saya.Cite ni tadi pon saya dah share kat nuffnang untuk dapatkan tiket free cite Paranormal Activity 3 ;). So kat sini saya share dengan detail sket la ek...

Kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga
Arwah atuk saya ni nelayan. So, memang rutin pepagi, arwah akan ke laut menangkap ikan. Selalunya, arwah atuk saya akan bagi salam sebelum menangkap ikan dilaut kerana malaikat penjaga laut adalah salah satu tentera pada Nabi Khidir.... Ni cerita lengkap pasal malaikat penjaga laut ni ye. Sebenarnya salam tu memohon perlindungan dari-Nya dan bantuan Nabi Khidir. Iyalah, kalau datang rumah orang pun kena bagi salam kan. Jangan sebab kita xnampak penjaga laut ni, kita x nak bagi salam plak. Lagipun, orang dulu2 ni banyak pantang larangnya sebelum turun ke laut.

Nak dijadikan cerita, pada satu hari tu, arwah atuk terlupa untuk memberi salam. Baling je jaring kat laut, bila tarik balik....TIADA HASIL. Atuk saya hairan la sebab selalunya dia tidak pernah balik dengan tangan kosong.... Nak dijadikan cerita, atuk saya pon menjengah ke dalam laut. Alangkah terperanjatnya atuk bila terlihat lembaga hitam dalam laut tengah memakan ikan2 dijaringnya.  Lembaga tu hitam, besar dan menyeringai dengan gigi taringnya. Barulah arwah atuk teringat yang hari tu, dia terlupa nak bagi salam. Dengan serta merta arwah atuk saya membaca ayat-ayat Al-Quran, beri salam dan memohon pertolongan dari-Nya.Tidak silap saya dalam salam arwah atuk tu, ada menyebut Nabi Khidir (mcm mana bunyi salam tu saya x tau la ye).

Keesokkan harinya, arwah atuk turun lagi kelaut. Mak dan nenek saya kata, arwah atuk balik awal hari tu. Nenek saya ingat, x dpt ikan mcm hari sebelumnya.... rupa2nya, hasil penuh satu sampan... Alhamdulillah, pada hari itu hasil tangkapan ikan amat memberangsangkan. Mak saya cerita, pada pagi tu, jaring arwah atuk tersangkut pada duri. Nenek ingat, atuk balik awal sebab jaring rosak.... Tapi alhamdulillah rezeki hari tu memang lebih dari biasa.

Moral of the story, kat dunia ni memang byk makhlus halus. Berilah salam kerana mereka juga makhluk Allah

Sebenarnya, banyak pantang larang yang arwah atuk pesan sebelum turun ke laut. Contohnya, jangan cakap besar, jangan tamak, jangan minta yang bukan-bukan...

Ada satu cerita pemancing laut yang ingin saya kongsikan di sini. A ni memang pemancing tegar yang tidak puas hati dengan hasil tangkapannya. Katanya..." Takkan besar ni je ikan yang aku dapat... aku nak ikan yang BESAR, baru aku nak balik hari ni". Nak dijadikan cerita, masa bergelut nak naikkan ikan, bot hampir tenggelam. Si A terpaksa putuskan mata kailnya untuk selamat dari tenggelam... elok sahaja mata kail diputuskan, timbul seekor ikan yang sangat besar di sebelah botnya (besar dari bot huhuhu). Tapi arwah tidak cerita pulak ikan apa... saya rasa ikan paus la kot kalo dah beso sangat huhuhu. Sebaik sahaja ikan itu beredar, si A ni pon cabut balik la apa lagik....


Cerita dari emak saya pulak (emak kan anak nelayan...hmm). Jangan tamak.... ada orang kampungnya tenggelam dengan sampan sebab tamak. Kebetulan hasil ikan si B pada hari tu banyak, B sangat gembira. Penuh sangat satu sampan....sebab tu sampan B tu tenggelam. Emak juga pesan, jangan suka sangat... bila terlalu suka, nanti berduka.... 

Oleh itu, beringat2lah ye.... especially pada pemancing tegar ni.... Ingatlah pada keluarga yang tersayang.

Monday, 3 October 2011

Cerita Hindustan 'Mann' ciplak dari cerita 'An Affair to Remember'??


Sabtu lepas, TV2 ada menayangkan movie klasik tahun 1957 bertajuk 'An Affair To Remember' stat dari pukul 12.30am sampai 2.30am kalau x silap. Malam tu mata xboleh nak lelap, so, me decide tgk tv sambil lipat2 baju yg menimbun...;p. Tapi tengok 1/2 way dah nak habis (sekerat jalan je)... layan dari jam 1.20am. Selalunye me tgok Astro... tp malam tu mcm bosan kan.... sajelah nak try layan citer klasik ni...maybe sebab tajuk dia macam menarik sket la kan...hahahah

Memula layan cite ni, scene heroin (Deborah Kerr) dok lambai2 dari kapal and buat flying kiss kat tunang dia yang tunggu di pelabuhan. Lepas tu, lelaki yang duduk sebelah heroin ni (Cary Grant) ni buat muka macam x puas hati... Ok...so, dalam hati aku...ni la yang secret affair tu ye...hmm... So, layan lagi sebab mata belum nk ngantuk...

Layan punya layan... eh, macam scene cite Mann la pulokk... Heroin dengan hero janji nak jupa kat Empire State Building, New York in 6 month later utk kawin. Dalam masa yang sama, hero buat keja2 melukis dan mengecat bagi tujuan perbelanjaan untuk berkahwin. Disebabkan heroin tergesa2 nak jupe buah hatinya... turun je dari teksi, trus kena langgar... 

KONFEM citer ni kena ciplak hahaha.... The difference is that, citer Mann dowg janji nak jupe kat India Gate and one more thing, dlm cite klasik ni, kaki heroin x kena potong...cuma lumpuh sahaja... Heroin bertekad untuk tanggung semua kos rawatan sendiri walaupun ex-fiance dia berjanji untuk membantu. Heroin berjanji apabila dia dah bole jalan, dia akan berlari ke HEROnya....huhuhu....

So, layan la cite ni sampai habis sebab nak tengok ending dia... kalau cite Mann, memang aku nangis sakan bila Amir Khan dapat tau kaki Manisha Koirala dah kena potong...huwaaaa....

Kesimpulan yang aku dapat, mmg betul cite ni tiru bulat2 cite klasik US ni. dari segi scene...especially scene bila hero n heroin jumpa mak dia kat pulau... Scene anak2 yatim masuk pertandingan menyanyi or sort of... Maybe orang lain dah ramai tau cite ni ciplak lagu Iwan... tp me baru tau yang cite ni jugak ciplak cerita klasik US.... 

Hmm...entah berapa byk lagi ntah cerita/lagu2 yang dah kena ciplak dengan citer2 hindustan ni ek...





Nah...korang layan la youtube ni ek... sebijik kan? huhuhu... Aku tetap nangis bagai nak rak...huwaaa

Sunday, 25 September 2011

Ibu Ajar Anak Urut Batin Plus Jual Badan??





Anda seorang ibu?? Kalau beginilah cara didikan anda sebagai seorang ibu, anda tidak layak dipanggil IBU!! IBU AYAM?? Ayam pon sayang anak weh...
Walau apa pun alasan.... tak ada jalan pintas untuk senang. Soalannya....SENANG ke kalau hidup macam tu?? Sampai bila? Sampainya hati ibu menghancurkan masa depan anak2 sendiri? Ibarat ketam mengajar anak berjalan.... memang akan berjalan mengiring seumur hidup....

Bila wang menguasai pemikiran... tapi ibunya memang dah lama melacur...dah tentu banyak wang yang dia dapat?? Kalau ibunya melacur kerana terdesak, dah tentunya hari ini, dia tidak melacur lagi...  apa pun alasan ibu ayam zaman moden ni, banyak lagik jalan untuk hidup senang. Buka la mata dan minda... pilihan di tangan masing2...

Bagi anak2 pula, umur 16-18 tahun tu bagi saya sudah agak matang untuk BERTINDAK. Jangan aniaya diri sendiri.... mungkin hari ini anda selamat. Esok lusa, bila virus HIV dah menjangkiti....sudah terlewat untuk menyesal....;(

Thursday, 15 September 2011

Kasih Seorang Ibu - Gempa Bumi Jepun atau China??

Tadi one of my friend share about this kat facebook.....



This is a true story of Mother’s Sacrifice during the Japan Earthquake.
After the Earthquake had subsided, when the rescuers reached the ruins of a young woman’s house, they saw her dead body through the cracks. But her pose was somehow strange that she knelt on her knees like a person was worshiping; her body was leaning forward, and her two hands were supporting by an object. The collapsed house had crashed her back and her head.

With so many difficulties, the leader of the rescuer team put his hand through a narrow gap on the wall to reach the woman’s body. He was hoping that this woman could be still alive. However, the cold and stiff body told him that she had passed away for sure.

He and the rest of the team left this house and were going to search the next collapsed building. For some reasons, the team leader was driven by a compelling force to go back to the ruin house of the dead woman. Again, he knelt down and used his had through the narrow cracks to search the little space under the dead body. Suddenly, he screamed with excitement,” A child! There is a child! “
The whole team worked together; carefully they removed the piles of ruined objects around the dead woman. There was a 3 months old little boy wrapped in a flowery blanket under his mother’s dead body. Obviously, the woman had made an ultimate sacrifice for saving her son. When her house was falling, she used her body to make a cover to protect her son. The little boy was still sleeping peacefully when the team leader picked him up.
The medical doctor came quickly to exam the little boy. After he opened the blanket, he saw a cell phone inside the blanket. There was a text message on the screen. It said,” If you can survive, you must remember that I love you.” This cell phone was passing around from one hand to another. Every body that read the message wept. ” If you can survive, you must remember that I love you.” Such is the mother’s love for her child!!



Persoalannya sekarang,
1) Gambar: Seorang wanita sedang memeluk anak kecil yang dah tentunye bukan berumur 3 bulan....
2)  Cerita kat atas ni berlaku kat Jepun or China??


Tengok youtube nih
 

 Sememangnya bila saya baca kisah pengorbanan seorang ibu di atas di facebook tadi telah menyebabkan saya menangis.... cuma bila digoogle kesahihan cerita ni , lain pulak ceritanya.... ;(

Monday, 12 September 2011

Restoran di Negeri Sembilan guna Sos DNA Babi

Hasil pemeriksaan di beberapa premis makanan di Negeri Sembilan yang berstatus Halal, didapati masih menggunakan produk HP Sauce dan Tabasco Pepper Sauce yang disahkan mengandungi DNA babi oleh Jakim.


Baca sini

Erk... macam2 la ek.... sekarang ni yang dah ada SIJIL Halal pon bole jadik HARAM....;(

Dapat tiket Astro's Suara Kami Concert!! Yeay!!

Alhamdulillah... smlm dpt email dari Nuffnang....

 Hehehe.... first time dapat dari Nuffnang... TQVM Nuffnang....

Insyaallah, esok pi collect tix .... ;)

Sunday, 11 September 2011

Jalan Tutup Sempena Hari Malaysia 16 September 2011!!

Super Duper Busy Menjelang Hari Malaysia 16 September 2011...Aiyak.... How to update my belog huh....huhuhu... again tis week will be hectic with all pending works ...haishh...

Semua pon kena settle before hari malaysia ni... sempat ke x ek... 
Apa pun, jus nak share info... Harap2 bagi info yg berguna pada blogger yg keje kat KL city

Sempena Hari Malaysia 16 Sept 2011 ni, terdapat jalan yang akan ditutup di sekitar Dataran Merdeka. Ada yang ditutup seawal 4 pagi bagi tujuan persiapan dan penutupan jalan bermula dari 10 September hingga 16 September.

JALAN-JALAN YANG TERLIBAT!!

Jalan Travers, Jalan Mahameru, Jalan Damansara (Carcosa Seri Negara), Jalan Lembah, Jalan Perdana (Masjid Negara), Bulatan Hishamuddin, Jalan Hishamuddin Jalan Tembusu, Jalan Cenderasari, Jalan Kinabalu, susur Bukit Aman dan Jalan Raja.

Jalan lain turut ditutup ialah Jalan Leboh Pasar Besar, Jalan Lebuh Ampang dan Jalan Tun Perak, Bulatan Dato Onn, Jalan Parlimen, Jalan Raja Laut, Jalan Sultan Ismail, Jalan Tunku Abdul Rahman, Jalan Munsyi Abdullah, Jalan Dang Wangi dan Jalan Mahkamah Persekutuan.

Stranded pagi tadi....uhuhuhuhu
Pagi ni me x aware pasal penutupan jalan.... so, lambat la sampai opis huhuhu....  hopefully esok hingga khamis xdelah stranded lagik.... ok...till then...

-Nourie Ib-

Friday, 9 September 2011

Aktiviti 'Meremis' di Kuala Sungai Baru,Melaka

Dah lebih seminggu me bercuti memblogging...;p. Musim2 raya ni memang penat.... penat mengemas rumah, melayan tetamu, memasak...huhuhu... apa pun, ri ni carik jugak masa utk share jalan2 raya kami...

Mcm tahun2 lepas, musim raya or x raya, kalau dah balik kg atuk kat melaka tu, mesti kami akan 'meremis'. Meremis?? hehehe...mesti ramai yang xtahu apa tu meremis... bukan mengemis tau...wakakak... Ekceli meremis ialah singkatan yg aku reka sendiri bagi 'mencari remis'....

Bagi yang duduk di pesisiran pantai...mesti kenal makhluk ni. Bawah ni adalah gambo pantai kuala sungai baru yang menjadi sasaran kami pada raya ke-4 yang lalu... kalau org len sibuk beraya umah saudara, kami sibuk beraya kat tepian pantai...hehehe

Pantai Kuala Sungai Baru, Melaka   
Kalau korang tengok aktiviti korek mengorel pasir kat tepi2 pantai, maknanya tgh carik remis la tu...;p 
Ni lah rupe remisnya.... ;)
Senang ke nak carik remis ni?? Hmm...bg saya sgt2 senang.... cuma remis ni ada musim.... kalau xde musimnya, hasil pon sket je la... Untuk carik remis ni, kuis2 pakai kaki je....kalo ada penggali lagik bagus ... jgn lupa bwk mangkuk tapis (mangkuk yang ada lubang2). Ini supaya pasir2 dapat ditoskan dengan basuh guna air laut . Seelok2 nye, remis biarlah dibasuh guna air laut... Sebab bila dah kena air paip, matilah remis2 tu sebelum kena rebus lagik... so kureng sket la freshnya.

hehehe....nilah hasil kerja keras kami...;)

Resepi Remis rebus:-
Basuh remis bersih2.... buang pasir2 laut dan toskan

1) 1 btg serai diketuk
2) 1 biji cili dihiris
3) 1 Bawang besar dihiris
4) Garam secukup rasa
5) Air separas remis

Selain daripada rebus mcm ni, bole jugak wat sambal, cucur dan rencah utk mee, mihun, masak sayur pengganti ikan bilis or udang.... 

So, pada sesiapa yang rajin ke pantai2 diseluruh malaysia ni, rajin2 la carik remis . Remis ni kecik2 je... so, atuk saya panggil...'kuaci laut'... kalo dah stat makan, mmg x brenti punye... Hujung tahun lepas, masa kami melawat Pulau Pinang, kami bernasib baik dapat meremis di Tanjung Bungah. Pada pendapat kami, kat sana remisnya lagik besar2.... Nanti kalau jupe gamba remis tanjung bungah saya edit balik ek.... ;)

Thursday, 25 August 2011

SENARAI SPEED TRAP SEPANJANG MUSIM PERAYAAN AIDILFITRI 2011

KAWASAN SPEED TRAP. Plus Arah Utara (Dari KL):
1- Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit Kemunting
2- Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting
3- Km 271 berdekataan exit Ipoh Selatan
4- Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara
5- Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai
6- Km 296 berdekatan exit Gopeng
7- Km 352.6 selepas exit Sungkai
8- Km 373 berdekatan exit Slim River
9- Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar
10- Km 308.6 selepas exit Gopeng
11- Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora
12- Km tak pasti tapi betul2 di R&R Gurun
13- 2 km after tol Juru (90km/j)
14- 5 kamera di atas jambatan pulau pinang (so slow je la kat situ)


Plus Arah Selatan:
1- Km 289 sebelum exit Nilai Selatan
2- Ada 3 kamera antara Km 255 - Km 249 (Persimpangan Seremban - Senawang)
3- Km 253 selepas exit Senawang
4- Km 213.9 selepas exit Alor Gajah
5- Betul2 di exit Jasin
6- Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak
7- Km juga tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng utara
8- Km 97.3 selepas exit Air Hitam
9- Betul2 di exit Sedenak

Plus Tengah:

1- Km 456 selepas exit Sungai Buluh
2- Betul2 di exit Bukit Lanjan
3- Betul2 dibawah Restoran Jejantas Sg Buloh
4- Km 302.8 berdekatan exit Kajang
5- Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit Bangi


NKVE

1- 300 meter sebelum tol Jalan Duta (60 km/j)
2- Selepas cabang jalan ke tol Jalan Duta (80km/j)
3- Betul2 di exit Damansara
4- Km 11.2 berdekatan rel keretapi
5- Betul2 di exit Shah Alam..Jaga-jaga


KESAS

1- Km 44.8 berdekatan exit LDP
2- Berhadapan Endah Parade
3- Betul2 di exit Hicom
ELITE (Dari arah KLIA)
1- Km 4.8 selepas exit Batu 3
2- Km 2 - Km 4 atas jambatan berdekatan Makro
3- Betul2 kat bawah restoran jejantas USJ
4- Km 10 sebelum exit USJ

JALAN PERSEKUTUAN

1- Bersebelahan Hotel Mint
2- Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
3- Berhadapan dengan Istana Negara
4- Berhadapan dengan Muzium Negara
5- Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala Lipis)
6- 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)
7- Area Paya Bungor (Arah Kuantan)
8- Selepas exit ke Bentong (Menghala ke LPT)
9- Jalan Gambang - Kuantan (Turun bukit selepas Matrikulasi Pahang)
10- Berhadapan dengan Mini Malaysia Melaka (70km/j)
11- Berhadapan dengan Zoo Melaka (70 km/j)
12- Bawah jambatan dari Banting ke KLIA (80 km/j)
13- Berhadapan dengan Kolej Inti, Nilai
14- Persimpangan Sg Manggis menghala ke Klang (60 km/j)
15- Berhadapan Tesco Klang (70 km/j)
16- Jambatan berdekatan rumah MB Selangor kat Pasir Panjang (70km/j)
17- 2 km selepas sempadan Perak-Selangor di Jalan Sabak Bernam (berdekatan kilang kelapa sawit)
18- Laluan bertingkat antara USM ke Bayan Lepas
19- Jelutong expressway berdekatan Tesco Pulau Pinang
20- MRR2 antara simpang Taman Melati & Wangsa Maju
21- MRR2 berhadapan Mikro Cheras
22- MRR2 ke damansara,antara batu cave ke Bandar baru selayang

p/s Hanya untuk makluman ...Even kalau x betul pun, we still have to take extra precaution ok. Pandulah ikut had laju yang ditetapkan.
DRIVE SAFE....DONT DRINK AND DRIVE....DONT USE EMERGENCY LANE OK

Peeping holes in Midvalley Metrojaya's Changing Room

Spread this.... got this info from my new friend,Pearl. So, I copy paste... .. maybe will go there this weekend to investigate this. Just to make sure it is not a prank... ;). Until then, please tell all of ur friend bout this and take extra precaution either in Metrojaya or elsewhere. Check the changing room first before you take off your clothes... U maybe caught in someones else camera... Erkkkk....;(
 
READ THIS!!
 
My mum and my 14 year old cousin went to #metrojaya in Midvalley today. My cousin decided to try on some clothes and went into one of the changing rooms. Right after one of the male staff went into a room beside her changing room. My mum somehow felt something was amidst and called a salesperson and asked what that room was. She replied it was the storeroom. Mum then insisted for her to open it. She tried but it was lock, she then knocked and the door shortly opened. The salesman walked out casually with his phone in his hand. Mum insisted she wanted to have a look inside the room and found many holes in the wall which was strategically drilled to see a persons chest and crotch. She immediately called the floor supervisor and showed her the holes. She kept apologising and asked whether mum could identify the staff who was in the room.Mum managed to identify him but of course he denied and stated he was talking on the phone. Mum then told her to ensure no one is to use that changing room until the holes are filled and to check every changing room on every floor. Guys please forward this on. #Metrojaya management please take note what crap is happening in your departmental stores!!!!!!!
- Hugh Koh -

Rezeki Ramadan

Alhamdulillah....rezeki Ramadan...1/2 temphn kek lapis Sarawak sudah pun slamat ke tgn pembeli2 setia nourie Ib.... esok misi terakhir akn dilancarkn... terima kasih daun keladi pada yg telah mbelinya. W'pun sebelum ini gempar dgn penggunaan mentega golden churn yg mpunyai DNA khinzir byk digunakan dlm kek lapis, ia tidak menjejaskn kepercayaan pelanggan kpd kami. Sebelum ini pun sudah diberitahu awal2 bhw kek lapis kami mggunakn tidak menggunakan jenama itu. Kami menggunakan buttercup... mmg kalau guna buttercup kek lapis kami cuma mampu bertahan selama 2 bln sahaja berbanding 6 bln sekiranya menggunakn golden churn... Yang penting kami tahu bahawa kek lapis kami halalnya.

Oh ya.. walaupun temphan hari raya sudah tamat, tp kwn2 yg mahukan kek lapis ini masih bole meneruskn temphan. Penghantaran akn dilakukn mgu kedua raya... mari2 cepat oder...Harga bolehlah dirujuk pada entri ini

Saya mengambil kesemptan ini utk mengucapkan slamat hari raya kpd semua...n maaf zahir Dan batin

Wednesday, 24 August 2011

Mari Menambah Follower sebelum raya


Assalamualaikum,

I follow u petua pakar... i follower yang ke 610... canteq lagik no nye kan.... sukanye!! ^_^
 
Sempena nak raya x lama lagik.... ini ucapan raya untuk semua kenalan blogger ... ... Selamat Hari Raya... Maaf Zahir dan batin...0-0 ok...;)...jgn lupa komen my entry...layan lagu evergreen nih.... hope u like it...

 

For those yang nak join... klik sini...and bwh ini syarat2nya....
 
SYARAT PENYERTAAN:
  1. Buat satu entri bertajuk: MARI MENAMBAH FOLLOWER SEBELUM RAYA
  2. Letakkan gambar entri ni, baby Hannah tengah wish Selamat Hari Raya.
  3. Linkkan kepada entri ini.
  4. Buat ucapan Selamat Hari Raya (free style).
  5. Siap entri?! Letakkan link entri anda dalam ruangan komen di bawah.
  6. Jangan lupa FOLLOW pakar aka Hannah Tots yer........

TARIKH TUTUP:
  • Sehingga 29 AUGUST 2011 (23:59) ...malam raya

Segmen Tambah Follower : Edisi Kuih Raya

Me blogger baru... mana yang me berkenan nak follow, saya follow je... so far, me banyak follow otai2 blogger yang buat segmen... sukalah... elok je godek2 kat blog Bangku kosong tadi, me ternampak promo from blog ni

Kalo tadi me baru follow bangku kosong, me jadik follower yang ke 2525. Bagi blog luna lanun ni me follower yang ke 1998... CANTEQ kan nombornye?? ntah bila la follower I nk mencecah ribu riban... Dlm segmen ni, blogger kena share Kuih raya kegemaran sepanjang zaman.  

Kuih raya kegemaran sepanjang zaman saya ialah Biskut Arab
Biskut Arab Nourie Ib... sedap...nyum2...cubalah resepi kat bwh ni ek


Biskut ni adalah biskut wajib keluarga kami. Inilah kuih yang memula skali Me belaja buat dengan omak.... huhuhu... Resepi yang sangat2 mudah dan simple...kosnye juga murah...Bhn2 pon x banyak... sangat sesuai bagi yang baru berjinak2 nak buat homemade cookies... saya dah buat biskut ni pada minggu kedua puasa hari tu and baru jugak post resepinya... So, untuk entri ni, me repost la resepi Biskut Arab ni utk kali kedua yek... 


Bahan-bahan (kuantiti biskut bergantung pada saiz uolls buat la...lebih kurang 2 balang kecit tu)


  •  1 tin minyak sapi (QBB or apa2 brand yang korang suka)
  •  gula icing (sukatannya mengikut saiz tin minyak sapi yang korang pakai)
  • tepung gandum (my mum kata ikut sukatan tin minyak sapi.... tapi selalunya adunan mcm x cukup tepung jek - anggaran lebih kurang 1 1/2 tin- 2 tin minyak sapi tadi)
  • ceri untuk hiasan
Cara-caranya
1) Pukul minyak sapi dengan gula icing sehingga kembang. Pukul sehingga adunan menjadi putih dan gula sudah sebati
2) Masukkan tepung gandum yang sudah di ayak sedikit demi sedikit. Gaul adunan dengan sabar. Dari pemerhatian saya, adunan dikira cukup tepung apabila adunannya sudah tidak melekat pada mangkuk/tangan. Adunannya agak lembik dan bukannya tidak melekat pada tgn 100%. Maybe ramai yang akan marah jika bagi resepi mcm x cukup sifat je ek... Jangan marah. Kalau uolls x pasti sama ada tepung sudah cukup atau tidak, cuba gentelkan menjadi bulat2.... dan bakar dengan kuantiti yang sedikit dahulu... sekiranya rangup dan tidak keras mcm batu, adunan uolls tu dikira lulus la yek.
3) Sapukan baking tray dengan tepung supaya biskut tidak melekat apabila masak. Gentelkan adunan menjadi bulat2 sebesar guli dan letakkan terus pada baking tray. Biskut akan mengembang semasa dibakar. Oleh itu, pastikan jarak antara biskut tidak terlalu rapat. 
4)Hiaskan ceri di bahagian tengah. (pastikan ceri ditekan sedikit agar ianya tidak mudah tertanggal apabila sudah masak)
4) Bakar pada suhu 160C selama 15minit 

Ok....itu saja... Cuba tau... Jadik...pada bloger len yang nak ikut serta segmen ni...
Mudah saje syarat2nya...:-
  1. Buat satu entri bertajuk: "Segmen Tambah Follower : Edisi Kuih Raya"
  2. Letakkan banner blog Luna Lanun.
  3. Linkkan entri anda kepada entri ini.
  4. Nyatakan dalam entri: "Kuih raya kegemaran sepanjang zaman saya ialah......."
  5. Kalau ada gambar, sila sertakan gambar kuih raya tersebut, kalau takde, tak mengapa.
  6. Dah siap entri, tinggalkan link dalam ruangan komen di bawah.
  7. Tarikh tutup: 1 Syawal 1432H (raya puasa tahun 2011 la tu maknanya)

Baca selanjutnya di sini: Segmen Tambah Follower : Edisi Kuih Raya

Tuesday, 23 August 2011

Tema UNICEF : "Peluang Keemasan di Masa Remaja"

Melalui entri Nuffnang di sini , saya dapat tahu ada kempen UNICEF yang bertemakan 'Adolescence - An Age Of Opportunity'. So, today saya nak share a few stories yang bole dijadikan panduan dan iktibar kepada kita semua ye.... Insyaallah


Kes 1: Berhenti belajar semasa di Universiti
Kawan saya ni (kita namakan dia sebagai 'A' ye) bijak orangnya dan telah dilantik menjadi Class Rep (Wakil Kelas) bagi tahun pertama sehingga tahun ketiga. Kalau di lihat dari kaca mata saya, tidak ada cacat cela pun pada si A ni. Tidak mungkin 'A' mempunyai masalah kritikal dari sikap yang dipamerkan. Riak mukanya yang sentiasa tenang, tidak pernah ponteng kelas dan boleh dikatakan berwibawa sebagai ketua kelas kami. Result exam pun nampak ok je. 
Namun pada tahun ketiga, 'A' telah mengambil keputusan untuk bekerja sambil belajar. Pada masa itu, kami memang tidak hairan kerana bukan dia seorang sahaja student yang kerja sambil belajar. Saya pon kerja jugak bagi menampung pembelajaran kami di Universiti. Semenjak dari itu, result exam 'A' terjejas dan kerap juga ponteng kelas. Kalau hadir pun, dirinya kelihatan kusut masai berbanding dulunya yang sentiasa tampil segak dan kemas. Dan yang paling menyedihkan, peperiksaan bagi semester akhir pun tidak dihadirinya. Ramai yang tertanya2...'Apa dah jadik ni??'. Melalui 'kawan tapi mesra' A, kami dapat tahu yang A sudah tidak minat untuk belajar. Ini kerana, duit gaji dari kerja sambilannya di McDonalds sudah cukup untuk menampung kehidupannya....hmm... masa itu, kami semua memang sangat2 terperanjat dan sudah ramai yang menasihatinya untuk meneruskan pelajarannya. Biarlah bekerja pun...tetapi sekurang-kurangnya mempunyai kelulusan kataku. 
Mungkin bagi A, duit adalah segala2nya. A bekerja pagi petang setiap hari bagi mengumpul wang...Untuk apa?? tidak seorang pun yang tahu. Katanya dia memang tiada masa untuk belajar dan sudah tidak minat..... saya tidak tahu kedudukan kewangan A. Tapi dengarnya, dia bukannya orang susah. Wallahualam.... Tatkala kami bersusah payah mengejar segulung ijazah, A berjerih siang malam bekerja. Banyak kali juga kami melawat tempat kerjanya.... 

Alhamdulillah... A telah dinaikkan pangkat dengan cepat ...dari supervisor...ke store manager.... dan kini katanya sudah berpangkat besar di McDonalds. Apa pun... moral of the story here... buatlah apa yang kita minat... kerana kalau kita buat apa yang kita tidak suka.....memang sukar untuk berjaya. Namun, jangan jadikan cerita ini sebagai 'cara' untuk tidak ke menara gading. Lain ulu, lain parang....lain dahulu, lain sekarang....Kini, saya pon tidak tahu kemana perginya si A. Namun saya berharap, beliau akan terus sukses dalam karier dan kehidupannya.... Amin


Kes 2: Putus Asa dengan kehidupan
B merupakan seorang gadis yang baik dan juga bijak. B berasal dari keluarga yang susah. Walaupun hidup susah, B sentiasa mendapat keputusan cemerlang di sekolah. Cikgu2 disekolah memang sedia maklum bahwa B amat bijak dalam Matematik. B boleh dikatakan ...'Pelajar Harapan'...Result percubaan SPM B pon mantap. Namun, entah mana silapnya, result sebenar SPM B amat mendukacitakan. 

Semenjak dari itu, B seperti putus asa untuk meneruskan hidup. Lama B terperuk kat rumah....terbaring dikatil sepanjang masa...meracau2... Ibu B pon amat risau melihat keadaan B. Kata mereka, B terkena 'saka'. Mungkin juga..... kerana, bila hati 'kosong' banyak mende akan cuba menumpang. B mempunyai masalah dengan telinga....katanya.... dia mendengar suara2... dan telinganya juga sangat2 sakit. B pernah mengikut kakaknya bekerja kilang... tetapi cuma sekejap sahaja. Pernah juga kerja di klinik farmasi....pon sekejap juga. 

Pada usia beliau kini yang sudah 28 tahun, baru dia bercerita pada saya yang result SPMnya teruk kerana BM. Katanya dia terlambat ke sekolah kerana tertinggal bas semasa hari peperiksaan. Saya kurang ingat result BM B....sama ada dia FAIL BM atau pun cukup2 makan je... (Inipun saya tahu bila dia cerita pada saya 5 bln lepas). Kalau result BM tidak cemerlang, memang susah untuk seseorang pelajar menyambung pelajarannya ke U. Dia juga ada menceritakan pada saya yang dia rasa malu dengan kawan2 sekolahnya... kalau dulu mereka meminta B untuk tunjuk ajar Matematik sebelum ke sekolah. Tapi kini, B tidak mempunyai apa2 (tidak berjaya la katanya)....kata B - Result kawan2 tu hanya biasa2 sahaja....tetapi mereka berjaya dlm kehidupan. 


Baru kini kusedar yang B sebenarnya bukan anti sosial.... tetapi malu dengan masa silamnya. Saya juga bertanya... kenapa tak ambil semula paper BM... dahulunya ada Paper Julai (kini x tau ada lagi ke tak??). Kata B, tiada orang pon yang bagitahu padanya pasal tu. B tak tahu pasal PAPER JULAI??!! Huhuhuhu.... sedihnya. Mungkin kerana dia dari keluarga yang susah, maka kurang tahu mende2 ni... Saya juga menyarankan agar B ambil paper julai thn ni... 'Walaupun sudah berusia...tapi, x pernah terlewat untuk belajar' kataku. Tapi B sudah putus asa.... katanya 'SUDAH TERLAMBAT!'. Hati saya berkata2..." Kalaulah saya tahu dahulu, sayalah yang akan membantumu B untuk ambil semula Paper BM mu". Apapun... masa tidak mungkin berulang... Moral of the story.... keluarga dan sahabat amat memainkan peranan penting... sentiasalah ambil berat supaya kisah ini tidak berulang. Kini B tetap begitu...sekejap kerja....sekejap berhenti.... :(


Link ke kempen UNICEF
Sampai sini dahulu entri kali ini.... beberapa kes yang lain...insyaallah akan diedit lenkali...;)

Angpau Raya!!

Korang dah tuko ke duit raya? Ari ni kte dapat 2 angpau raya (angpau kosong je tapi  -_-" ). Satu dari CIMB...satu lagik Hong Leong... Me suka Angpau CIMB... tapi rasanya Maybank lagik cantik kot... korang tuko bank mana? share2 la kat sini... bole me decide nak tuko duit kat bank mana pasni... (Tuko duit cket2 je kat each bank...hehehe)


Monday, 22 August 2011

Get rewarded by referring your friends to join #ChurpChurp today! Get RM1.00 for every friend referred!

Cool isn't? Ask your freind to join Churpchurp and get yourself rewarded for RM 1 per sign up?? So, why wait... ACT now.... The more the merrier....;)


Get rewarded by referring your friends to join #ChurpChurp today! Get RM1.00 for every friend referred! How does getting rewarded through sharing soun

Mee Rojak India

Resepi ni khas untuk kawanku yg jauh diperantauan... Agak2, bole dapat x keledek kat sana? Xpe beb, ko pakai ubi kentang pon ok... tp rasa dia a bit difference je la... Apa pun, u shud try this... ;)
 
Bahan (5-6 orang makan)
  • 1 cawan tepung
  • 1 biji telur
  • 1/4 st baking powder
  • 1/2 st serbuk kunyit
  • 1st gula
  • 1/4 st garam
  • 125 ml air
  • kalau rajin, bole buat cucur daun kucai+taugeh untuk tambah2...;)
Bahan Kuah
  • 300g keledek
  • 1.5 litre air
  • sedikit air asam jawa
  • 1 biji bawang besar - kisar
  • 2 biji lada merah - kisar
  • 2 sudu udang kering - kisar
  • Garam secukup rasa
  • 3 sb gula
  • 20g kacang tanah - digoreng & kisar halus
  • 1 sudu kicap pekat
  • 1/2 sb cuka / lemon
  • minyak untuk menumis
Bahan Rojak
  • 1 bungkus mee dicelur    
  • Tauhu goreng -potong
  • 3 biji telur direbus (atau lebih)
  • Timun dihiris halus
  • Taugeh dihiris halus
 
Cara-caranya
1) Untuk cucur: Campurkan semua bahan kecuali telur. Gaulkan sehingga sebati dan perap selama 1jam
2) Masukkan telur dan kacau rata. Panaskan minyak dan goreng sehingga masak
3) Bagi kuah: Rebus keledek sehingga empuk, kisar dengan air yang telah dicampur air asam jawa. Tapis dan ketepikan
4) Tumis bawang, cili merah dan udang kering sehingga garing. Tuang Keledek dan kacau. Setelah mendidih, masukkan garam gula dan air asam jawa. Kacau selalu dengan api perlahan
5) Masukkan kacang tanah, kicap pekat dan cuka. Masak hingga terbit minyak.
6) Garam dan gula secukup rasa.  Makan kuah bersama2 mee, telur rebus, taugeh dan timun

Sunday, 21 August 2011

Resepi Bubur Lambuk

Resepi ni me dapat dari Penyelia Asrama Menara Kenanga Kuala Lumpur....Puan Fatimah namanya... dlm me sibuk nak survey keadaan asrama, sempat gak Puan Fatimah ni menurunkan ilmu2 memasaknya...TQ puan... dlm bulan puasa ni, dah 2x saya buat... Masak gunakan periuk nasi elektrik....senang sgt...So, ari ni saya kongsi la ek resepi Puan Fatimah ni. Kepada sahabat saya Norazfahani, cuba jgn x cuba ye resepi ni...;)



Bahan-bahan (untuk 5-6 orang)

1 sudu minyak sapi + 1 sudu minyak masak
sedikit campuran halba,jintan kasar n halus
penumis (kulit kayu manis+ 2 bunga lawang+ 2 buah pelaga+ 2 bunga cengkih) 
2 helai daun pandan (disimpul)
3 btg serai diketuk
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
2 sudu udang kering  
3 genggam beras yang dicuci bersih 
3 cawan air atau lebih
1 mangkuk daging dihiris halus (Bole juga letak ayam ke, udang ke,ikut suka)
1 sudu Rempah sup/rempah kurma
1/2 cawan santan 
Sayur campur (Lobak merah, kobis bunga, baby corn n etc) 
Garam dan gula 
Hiasan: Daun sup, daun bawang dan bawang goreng


Cara-caranya;-
1) Tumiskan campuran halba dan jintan bersama2 bahan2 penumis, daun pandan dan serai
2) Setelah wangi, masukkan udang kering. Kemudian masukkan halia, bwg besar dan bwg putih yang telah dikisar
3) Bahan2 yang telah ditumis dan beras yang telah dibasuh bersih dimasukkan ke dalam periuk nasi elektrik
4) Masukkan air, daging dan masaklah seperti biasa
5) Setelah beras kembang, masukkan sayur dan serbuk sup atau serbuk kurma (atau campur dua2 pon x apa...;))
6) Apabila sudah hampir masak, masukkan santan, garam dan secubit gula...
7) Hiaskan bubur lambuk dengan daun sup dan sebagainya....


SIAP!! SEDAP!! Selamat Mencuba....


Tips: Pastikan periuk nasi anda tidak ditutup rapat