Resepi ni me dapat dari Penyelia Asrama Menara Kenanga Kuala Lumpur....Puan Fatimah namanya... dlm me sibuk nak survey keadaan asrama, sempat gak Puan Fatimah ni menurunkan ilmu2 memasaknya...TQ puan... dlm bulan puasa ni, dah 2x saya buat... Masak gunakan periuk nasi elektrik....senang sgt...So, ari ni saya kongsi la ek resepi Puan Fatimah ni. Kepada sahabat saya Norazfahani, cuba jgn x cuba ye resepi ni...;)
Bahan-bahan (untuk 5-6 orang)
1 sudu minyak sapi + 1 sudu minyak masak
sedikit campuran halba,jintan kasar n halus
penumis (kulit kayu manis+ 2 bunga lawang+ 2 buah pelaga+ 2 bunga cengkih)
2 helai daun pandan (disimpul)
3 btg serai diketuk
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
2 sudu udang kering
3 genggam beras yang dicuci bersih
3 cawan air atau lebih
1 mangkuk daging dihiris halus (Bole juga letak ayam ke, udang ke,ikut suka)
1 sudu Rempah sup/rempah kurma
1/2 cawan santan
Sayur campur (Lobak merah, kobis bunga, baby corn n etc)
Garam dan gula
Hiasan: Daun sup, daun bawang dan bawang goreng
Cara-caranya;-
1) Tumiskan campuran halba dan jintan bersama2 bahan2 penumis, daun pandan dan serai
2) Setelah wangi, masukkan udang kering. Kemudian masukkan halia, bwg besar dan bwg putih yang telah dikisar
3) Bahan2 yang telah ditumis dan beras yang telah dibasuh bersih dimasukkan ke dalam periuk nasi elektrik
4) Masukkan air, daging dan masaklah seperti biasa
5) Setelah beras kembang, masukkan sayur dan serbuk sup atau serbuk kurma (atau campur dua2 pon x apa...;))
6) Apabila sudah hampir masak, masukkan santan, garam dan secubit gula...
7) Hiaskan bubur lambuk dengan daun sup dan sebagainya....
SIAP!! SEDAP!! Selamat Mencuba....
Tips: Pastikan periuk nasi anda tidak ditutup rapat
bubur lmbuk..sedap 2.
ReplyDeletethanx share resepi. tak pernah buat sendiri pun. bila2 boleh try~
salam kakak kebaya....
ReplyDeletesaya dah tukar advertisement saya...
Dhiera... mmg sedap (eceh puji resepi sendiri plak). Apa pun, nnt dah buat, komen la ek... Neway, tq jadik my follower ek...;) >> Notirene: okeh...ku singgah blog hang sat lagik...;)
ReplyDeletewow..nourie..tima kasih..=)
ReplyDeleteaku amik ye resepi ko nih..hehe
Pani: resepi ni mmg khas ku tujukan buatmu yg jauh disana... semoga ko xdela nk rindu mskn kt Malaysia ni ek...;)
ReplyDelete