Klik di sini ye... ;)

Wednesday, 24 August 2011

Segmen Tambah Follower : Edisi Kuih Raya

Me blogger baru... mana yang me berkenan nak follow, saya follow je... so far, me banyak follow otai2 blogger yang buat segmen... sukalah... elok je godek2 kat blog Bangku kosong tadi, me ternampak promo from blog ni

Kalo tadi me baru follow bangku kosong, me jadik follower yang ke 2525. Bagi blog luna lanun ni me follower yang ke 1998... CANTEQ kan nombornye?? ntah bila la follower I nk mencecah ribu riban... Dlm segmen ni, blogger kena share Kuih raya kegemaran sepanjang zaman.  

Kuih raya kegemaran sepanjang zaman saya ialah Biskut Arab
Biskut Arab Nourie Ib... sedap...nyum2...cubalah resepi kat bwh ni ek


Biskut ni adalah biskut wajib keluarga kami. Inilah kuih yang memula skali Me belaja buat dengan omak.... huhuhu... Resepi yang sangat2 mudah dan simple...kosnye juga murah...Bhn2 pon x banyak... sangat sesuai bagi yang baru berjinak2 nak buat homemade cookies... saya dah buat biskut ni pada minggu kedua puasa hari tu and baru jugak post resepinya... So, untuk entri ni, me repost la resepi Biskut Arab ni utk kali kedua yek... 


Bahan-bahan (kuantiti biskut bergantung pada saiz uolls buat la...lebih kurang 2 balang kecit tu)


  •  1 tin minyak sapi (QBB or apa2 brand yang korang suka)
  •  gula icing (sukatannya mengikut saiz tin minyak sapi yang korang pakai)
  • tepung gandum (my mum kata ikut sukatan tin minyak sapi.... tapi selalunya adunan mcm x cukup tepung jek - anggaran lebih kurang 1 1/2 tin- 2 tin minyak sapi tadi)
  • ceri untuk hiasan
Cara-caranya
1) Pukul minyak sapi dengan gula icing sehingga kembang. Pukul sehingga adunan menjadi putih dan gula sudah sebati
2) Masukkan tepung gandum yang sudah di ayak sedikit demi sedikit. Gaul adunan dengan sabar. Dari pemerhatian saya, adunan dikira cukup tepung apabila adunannya sudah tidak melekat pada mangkuk/tangan. Adunannya agak lembik dan bukannya tidak melekat pada tgn 100%. Maybe ramai yang akan marah jika bagi resepi mcm x cukup sifat je ek... Jangan marah. Kalau uolls x pasti sama ada tepung sudah cukup atau tidak, cuba gentelkan menjadi bulat2.... dan bakar dengan kuantiti yang sedikit dahulu... sekiranya rangup dan tidak keras mcm batu, adunan uolls tu dikira lulus la yek.
3) Sapukan baking tray dengan tepung supaya biskut tidak melekat apabila masak. Gentelkan adunan menjadi bulat2 sebesar guli dan letakkan terus pada baking tray. Biskut akan mengembang semasa dibakar. Oleh itu, pastikan jarak antara biskut tidak terlalu rapat. 
4)Hiaskan ceri di bahagian tengah. (pastikan ceri ditekan sedikit agar ianya tidak mudah tertanggal apabila sudah masak)
4) Bakar pada suhu 160C selama 15minit 

Ok....itu saja... Cuba tau... Jadik...pada bloger len yang nak ikut serta segmen ni...
Mudah saje syarat2nya...:-
  1. Buat satu entri bertajuk: "Segmen Tambah Follower : Edisi Kuih Raya"
  2. Letakkan banner blog Luna Lanun.
  3. Linkkan entri anda kepada entri ini.
  4. Nyatakan dalam entri: "Kuih raya kegemaran sepanjang zaman saya ialah......."
  5. Kalau ada gambar, sila sertakan gambar kuih raya tersebut, kalau takde, tak mengapa.
  6. Dah siap entri, tinggalkan link dalam ruangan komen di bawah.
  7. Tarikh tutup: 1 Syawal 1432H (raya puasa tahun 2011 la tu maknanya)

Baca selanjutnya di sini: Segmen Tambah Follower : Edisi Kuih Raya

15 comments:

  1. wahhhhh... ini sudah bagus ni, siap sertakan resepi lg tu!

    ReplyDelete
  2. huhu siap ade resepi lah. hehehe biskut arab? tk prnh makn la pulak. huhu. adunan mcm suji la. sng. nty nk try la huhu. thanks share! :) http://cxopportunities.blogspot.com/2011/08/segmen-tambah-follower-edisi-kuih-raya.html

    ReplyDelete
  3. Tqvm Luna coz sudi singgah n comment... tq jugak wat segmen mcm ni... kalo sudi, try la ye... n inform sy kt sini hasilnye

    ReplyDelete
  4. Cx's... rasa Biskut ni pon mcm Biskut suji... slalu org tnye... tp my mom ckp kalo Biskut suji, pki tepung suji... ntahla... me Bkn pakar dlm bab2 kuih ni... asalkn sedap kira ok la tu...;)

    ReplyDelete
  5. Rajinnye siap ltk resipi lagi.hehe blh cuba ni :p
    thanks sharing!

    http://mimiesukehati.blogspot.com/2011/08/segmen-tambah-follower-edisi-kuih-raya.html

    ReplyDelete
  6. salam singgah dan follow. Jom follow Mrs Lurve kembali :)

    Wahh ada recepi, boleh cuba nti!

    http://indahitukamu.blogspot.com/2011/08/segmen-tambah-follower-edisi-kuih-raya.html

    ReplyDelete
  7. amboi.. siap recepi.. kne cube nie.. :))
    follw suda.. meh meh follw haza jge.. :P

    http://cikhazafizzah.blogspot.com/2011/08/segmen-tambah-follower-edisi-kuih-raya.html

    maseh..

    ReplyDelete
  8. singgah.. biskut ni manis skit kan??

    http://heartbywinter.blogspot.com/2011/08/segmen-tambah-follower-edisi-kuih-raya.html

    ReplyDelete
  9. Mimie..sharing is caring... dah cuba nnt komen kat sini k...;)
    Ms Lurve & Mss Haza: Tq singgah sini....follow u back
    Family of fur: manis la jugak kot...kalo xnak manis, kurangkan gulanya.... ;)

    ReplyDelete
  10. hehe, dah lama tak makan biskut arab. datang dari segmen sama. :) dah follow

    ReplyDelete
  11. Selamat ari raye...

    singgah dari segmen yang same...
    follow u jugak..

    meyh singgah sini pulak :

    http://loolypopstrawberrydengancoklat.blogspot.com/2011/08/segmen-tambah-follower-edisi-kuih-raya.html

    ReplyDelete
  12. dtg dr segmn yg sma dan follow u..hit me back

    ReplyDelete
  13. huisyh.. siap ade resepi lgi.. btw, salam pknalan.. sory lmbt terjah sini

    ReplyDelete
  14. Sue perbs....salam perkenalan kembali...biar lambat terjah ....jgn x terjah langsung udah...;p

    ReplyDelete
  15. yuhuu!! iqa dtg terjah cnie :) sowi yep lmbt sampai.
    salam kenal yea!^^
    ma fav almond london.hehee >.< sebab sy ske mkn coklat n almond. <3
    Selamat hari raya!

    http://zareliqaafiqa.blogspot.com/2011/08/segmen-tambah-follower-edisi-kuih-raya.html

    ReplyDelete