Klik di sini ye... ;)

Tuesday, 12 July 2011

Experimen Pavlova


Ekceli eksperimen wat pavlova ni, me buat last month sempena bufday org tersayang. Masa tu, dekat wall FB Puan Nanirostam ada mention pasal kek ni. Me tengok memang terliur habis.... So, me pon masuk la blog puan nani.... Inilah resepi Pavlova yang dah ditranslate kepada Bahasa Melayu ye dan ada la tambahn sket.... ;)

Masa penyediaan: 40 min
Masa untuk bake: 1 jam 15 min
Jumlah masa : 1jam 55 min

Bahan-Bahan 
  • 4 biji telur putih pada suhu bilik (make sure tiada kuning telur setitik pun)
  •  1 cawan gula kastor/ berry sugar 
  • 1 sudu teh cuka putih (cuka makan)
  • 1/2 sudu tepung jagung yang diayak
  • 1/2 sudu pure vanilla extract (lain tau dengan vanilla essence..tapi kalau dah x jupe bole jugek pakai vanilla essence)
  • secubit garam
  • 1/2 cawan whipping cream ( me pakai Anchor Brand) 
  • Buah-buahan segar (strawberry, blueberry, kiwi, dragonfruit, passion fruit, pisang - bagi elakkan pisang menjadi lebam, sapukan dengan perahan lemon)
Cara-Caranya:-
1) Panaskan oven pada suhu 140C. 
2) Pastikan kesemua peralatan memasak di cuci bersih dan kering.
3) Pukul putih telur sehingga kembang
4) Masukkan gula kastor sedikit demi sedikit ( jangan masukkan sekaligus yer). Pukul sehingga kesemua gula hancur (rasa dengan jari)
5) Setelah adunan kembang (adunan seperti berkilat), masukkan tepung jagung, cuka dan vanila. Gaul rata. Adunan ini dipanggil meringue
6) Alaskan baking tray dengan baking paper. Bentukkan adunan tadi di atas baking paper
7) Bakar meringue yang sudah dibentuk dengan oven selama 1jam 15min sehingga berwarna keperangan
8) Setelah masak, biarkan ia sejuk di dalam oven dengan pintu oven terbuka sedikit. Pastikan meringue sejuk sebelum dihias. Meringue yang sejuk akan pecah dan tenggelam sedikit di bahagian tengah.- normal
9) Pukul whipping cream sehingga kembang dan hiaskan meringue dengan buah-buahan segar yang telah dihiris. 

saya belajar wat pavlova di sini... ;)

Eksperimen kedua.... kurangkan sukatan gula... sedap tapi x crispy

Tips: 
1) Untuk memastikan peralatan anda bersih dari minyak...oleskan lemon pada setiap alat dan kemudian bersihkan dan keringkan
2) Untuk memastikan putih telur cepat kembang dan cantik, titiskan 2-3 titik lemon@cuka

No comments:

Post a Comment