•500 ml susu segar/fresh milk
•8 keping roti (gardenia/high 5) –Roti butterscotch yang lain pon bole
Bahan B
•4 tbs gula halus
•2 tbs butter - cairkan sebentar atas api
•2 biji telur ayam
•1 sudu teh esen vanilla
•1 tbs tepung jagung
•
Bahan C (sos kastard)
•1 tin susu cair
•2 tbs tepungkastad
•2 tbs gula
Cara-cara
1) Sapukan loyang dengan butter.
2) Taburkan kismis (buah2 lain pon bole)
3) Hancurkan /koyakkan roti selang selikan dengan kismis.
1) Sapukan loyang dengan butter.
2) Taburkan kismis (buah2 lain pon bole)
3) Hancurkan /koyakkan roti selang selikan dengan kismis.
4) Rendam dalam susu selama 1/2 jam
5) Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.Padat-padatkan roti dengan semua ramuan.
5) Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.Padat-padatkan roti dengan semua ramuan.
•6) Bakar dalam suhu 180'C selama 30-40 minit/masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.(makan panas2 pon shedap... ^_^)
• 7) Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
8) Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.
8) Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.
Note:
If nak bau wangi, bole cuba masukkan :-
1 tbs serbuk kayu manis/cinnamon powder
1 tbs buah pala
If nak bau wangi, bole cuba masukkan :-
1 tbs serbuk kayu manis/cinnamon powder
1 tbs buah pala
Gula bole tambah la ikut suka….me tak suka manis mcm empunya resepi ni
No comments:
Post a Comment