Bahan-Bahan Untuk Seekor Ayam:-
Bahan untuk perap ayam
- 2 biji bawang besar
- 4 biji bawang putih
- 1 inci halia
- sos tiram+kicap pekat + lada hitam byk ATAU 2 hingga 3 sudu besar sos lada hitam
- 2 sudu besar madu
- 1 ketul kiub ayam Knorr
- 2 sudu besar gula pasir
- 1 sudu besar oregano & 1 sudu besar basil kering or 2 sudu besar herba campuran ( me slalu pakai oregano & basil McCormick)
- 1 1/2 sudu teh garam halus
- Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan perap.
- Sedikit mentega
Cara-Caranya
1. Campur kesemua bahan perap dengan sedikit air dan kisar.
2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
3. Perap selama 1 1/2 jam.(me perap semalaman.)
4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang.
5. Bakar pada suhu 180 or 200 degree selama 1 jam (bagi 200 degree) n 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. (depends pada uolss punye oven or microwave.... Me pakai oven n bakar pada suhu 200degree
Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
5. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.
Yummy....mcm makan kat Kenny Rogers... ;) Tips: Bakarlah Ayam di atas baking paper supaya baking tray mudah dicuci |
No comments:
Post a Comment