Klik di sini ye... ;)

Monday 22 August 2011

Mee Rojak India

Resepi ni khas untuk kawanku yg jauh diperantauan... Agak2, bole dapat x keledek kat sana? Xpe beb, ko pakai ubi kentang pon ok... tp rasa dia a bit difference je la... Apa pun, u shud try this... ;)
 
Bahan (5-6 orang makan)
  • 1 cawan tepung
  • 1 biji telur
  • 1/4 st baking powder
  • 1/2 st serbuk kunyit
  • 1st gula
  • 1/4 st garam
  • 125 ml air
  • kalau rajin, bole buat cucur daun kucai+taugeh untuk tambah2...;)
Bahan Kuah
  • 300g keledek
  • 1.5 litre air
  • sedikit air asam jawa
  • 1 biji bawang besar - kisar
  • 2 biji lada merah - kisar
  • 2 sudu udang kering - kisar
  • Garam secukup rasa
  • 3 sb gula
  • 20g kacang tanah - digoreng & kisar halus
  • 1 sudu kicap pekat
  • 1/2 sb cuka / lemon
  • minyak untuk menumis
Bahan Rojak
  • 1 bungkus mee dicelur    
  • Tauhu goreng -potong
  • 3 biji telur direbus (atau lebih)
  • Timun dihiris halus
  • Taugeh dihiris halus
 
Cara-caranya
1) Untuk cucur: Campurkan semua bahan kecuali telur. Gaulkan sehingga sebati dan perap selama 1jam
2) Masukkan telur dan kacau rata. Panaskan minyak dan goreng sehingga masak
3) Bagi kuah: Rebus keledek sehingga empuk, kisar dengan air yang telah dicampur air asam jawa. Tapis dan ketepikan
4) Tumis bawang, cili merah dan udang kering sehingga garing. Tuang Keledek dan kacau. Setelah mendidih, masukkan garam gula dan air asam jawa. Kacau selalu dengan api perlahan
5) Masukkan kacang tanah, kicap pekat dan cuka. Masak hingga terbit minyak.
6) Garam dan gula secukup rasa.  Makan kuah bersama2 mee, telur rebus, taugeh dan timun

2 comments:

  1. Babe, jgn risau..kat NZ ada keledek, diaorg panggil 'Kumara' (bahasa Maori) hehe
    thanks by the way share resepi..=)
    aku dh jd follower ko..

    ReplyDelete
  2. Maceh pani... tq jadik my follower...nnt dah buat, share la outcome dia ek... ;)

    ReplyDelete